Herbata owocowa 100g - ajeden
Opis
Herbata owocowa to aromatyczna mieszanka kawałków całych malin, porzeczek, listków pokrzywy i płatków hibiskusa. Polecana zarówno na słoneczne popołudnia przy kubku herbaty jak i w chłodne jesienno-zimowe dni.
Waga netto: 100g
Hibiskus: wzmacnia odporność organizmu, dlatego warto przyjmować go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dzięki zawartości witaminy C, herbata z hibiskusa wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami, a także wykazuje działanie przeciwzapalne. Napar z hibiskusa obniża również gorączkę i łagodzi kaszel. Działanie wzmacniające kwiatu hibiskusa powoduje, że warto po niego sięgać w okresie rekonwalescencji.
Pokrzywa: posiada właściwości wzmacniające organizm, dlatego zalecana jest do picia jako herbatka jesienią i zimą, kiedy najczęściej atakują chorobotwórcze wirusy i bakterie. Pomóc może również na wiosenne przesilenie. Pokrzywa pozytywnie oddziałuje na włosy i paznokcie przez wysoką zawartość witamin B1, C, E, i K, a także fosforu, manganu, krzemu czy wapnia, które również są niezwykle potrzebne, aby cały organizm funkcjonował dobrze.
Malina: nie zawierają cukru dodanego czy konserwantów. Liofilizowane maliny zachowują swój smak i aromat, a także są bogate w składniki odżywcze. Zawierają między innymi witaminę C, B oraz E. Dodatkowo mają duże ilości magnezu, żelaza oraz potasu. Maliny poddano specjalnemu procesowi suszenia. Usuwa się z nich od 80 do aż 90% wody. Ogromną zaletą tej naturalnej konserwacji owoców jest fakt, że nie tracą one przy tym żadnych wartości odżywczych. Maliny konserwowane tą metodą zachowują swój naturalny kolor, kształt oraz aromat. Co więcej, w malinach znaleźć można cenne antocyjany, które mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu glukozy we krwi, zwłaszcza po zjedzeniu posiłków bogatych w skrobię. Maliny wykazują również działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego pomagają zarówno w przypadku biegunek, jak i wzdęć.
Porzeczka: w owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Czarne porzeczki są również bogatym źródłem witaminy A , która pomaga zahamować proces rozwoju licznych chorób oczu, np. zaćmy. Czarne porzeczki suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców, a na tym ich zalety się nie kończą.
Skład: hibiskus, liść pokrzywy, malina liofilizowana, czarna porzeczka liofilizowana, aromat (kompozycja owoców 50%, zawartość malin 7%).
Smak: Smaczna owocowo-malinowa nuta, przy dłuższym parzeniu (powyżej 10 minut) nabiera słodkawej ziołowej nuty.
Wydajność: Można ją parzyć 3 razy bez utraty smaku i właściwości, w zależności od ilości suszu. Proponujemy min. ilość: 1 łyżka stołowa płaska. Parzymy długo min. 4 minuty, aby napar nabrał koloru i smaku. Zalać woda o temperaturze 98ºC.
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Powyższe opisy mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie stanowią porady medycznej.
Nie stosować przez osoby uczulone na którykolwiek ze składników mieszanki.