Herbata korzenna bardzo aromatyczna herbata oolong z przyprawami korzennymi, idealna na zimowe wieczory. Przyjemnie rozgrzewa i wzmacnia organizm w chłodne dni jesienne i zimowe.
Waga netto: 100g
Skład: herbata oolong, cynamon, skórka pomarańczy, goździk, imbir, kardamon, pieprz, lukrecja.
Herbata oolong: zwana też ulungiem, herbatą niebieską, turkusową, szmaragdową, a nawet smoczą) jest pozyskiwana z liści i pąków wiecznie zielonego krzewu Camellia sinensis. Herbatę oolong nazywa się często ogniwem pomiędzy herbatami czarną i zieloną. Łączy w sobie cechy obu tych odmian, również pod względem składu: zawiera podobny do nich zestaw witamin (np. A, C, E, B1, B2) i minerałów (np. magnez, cynk, wapń, fosfor); zawiera również kofeinę, jednak w ilości zdecydowanie mniejszej niż inne odmiany herbat. Herbata oolong ze względu na wysoką zawartość katechin wykazuje przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne: neutralizując wolne rodniki, hamuje niekorzystne procesy utleniania. Tym samym zapobiega uszkodzeniom komórek i tkanek, spowalnia rozwój wielu chorób układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca, udar mózgu), nowotworów oraz innych chorób cywilizacyjnych: nadciśnienia, cukrzycy.
Cynamon: hamuje rozwój i zwalcza bakterie oraz drożdże, dzięki czemu stosowany może być także jako naturalny konserwant. Działa przeciwzapalnie. Obniża poziom cholesterolu – niektóre źródła zalecają spożycie pół łyżeczki dziennie, jednak bezpieczniej jest skorzystać z innych metod ze względu na kontrowersje na temat pewnego składnika, o którym dowiesz się za chwilę. Lepiej zacząć od zwiększenia aktywności fizycznej i unikania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, zastępując je roślinnymi. Cynamon poprawia zdolności kognitywne, więc świetnie nadaje się w okresach nasilonej pracy umysłowej. Przeciwdziała biegunkom, jednocześnie wspomagając trawienie. Wspomaga oddychanie, rozgrzewa. Jest afrodyzjakiem, jednak tylko dla kobiet. W połączeniu z miodem ma jeszcze korzystniejsze właściwości – nie bez powodu w dawnych czasach stosowano go jako lekarstwo praktycznie na każdą dolegliwość. Wykazuje działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych, więc warto go stosować zarówno w profilaktyce, jak i jako dodatek do kuracji. Za charakterystyczny aromat odpowiada olejek cynamonowy, który również wzmaga apetyt.
Skórka pomarańczy: to znakomite źródło ponad 60 rodzajów flawonoidów roślinnych ,które wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Flawonoidy zaliczają się do związków o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Ten pozornie zbędny element pomarańczy to cenny składnik odżywczy, który wspomaga właściwe funkcjonowanie układu trawiennego. Jej regularne spożycie przyczynia się do wzmożenia ruchów robaczkowych jelit, co usprawnia wydalanie toksycznych odpadów jelita grubego. To znakomite antidotum na zespół jelita drażliwego, biegunkę oraz wszelkiego rodzaju stany zapalne. Jakby tego było mało, skórka pomarańczowa ma pozytywny wpływ na florą bakteryjną układu trawienia. Związki zawarte w skórce redukują ilość kwasu żołądkowego, dzięki temu wskaźnik pH jest na odpowiednim poziomie.
Goździk: dzięki zawartości eugenolu, regularne spożywanie goździków działa przeciwzapalnie. Napar z tej aromatycznej przyprawy może przynieść ulgę w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Dodatkowo goździki zawierają antyoksydanty, takie jak polifenole, flawonoidy oraz mangan, które pomagają zwalczać stany zapalne w naszym organizmie. Również tak wysoka zawartość przeciwutleniaczy wpływa pozytywnie na nasz wygląd, opóźniając proces starzenia skóry, a dodatek oleju goździkowego do codziennej pielęgnacji skóry pomoże zminimalizować zmiany trądzikowe.
Lukrecja: znakomicie wpływa na czynności trawienne w naszym organizmie, poprawiając także metabolizm. Lukrecję stosuje się najczęściej właśnie we wspomnianych dolegliwościach, pojawiających się w naszym układzie pokarmowym, ale także w przypadku wystąpienia wrzodów żołądka i dwunastnicy. Lukrecja należy do grona roślin, których właściwości znane są od dawna i w dalszym ciągu szeroko się je wykorzystuje w ziołolecznictwie, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Jednym z aktywnych składników rośliny jest glicyryzyna, która posiada właściwości wiązania wody w skórze. Oprócz tego lukrecja charakteryzuje się również działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym oraz przeciwobrzękowym.
Kardamon: jak wiele przypraw korzennych, tak i kardamon przejawia działanie rozgrzewające. Poza tym działa też przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Co więcej, dzięki zawartości olejków eterycznych może też pomagać w leczeniu infekcji dróg oddechowych, łagodząc kaszel i udrażniając zatkany nos. Kardamon ma korzystny wpływ na układ trawienny. Poprawia przemianę materii, pobudza apetyt, wspomaga wchłanianie pokarmów, ułatwia trawienie białek. Kardamon ma właściwości moczopędne. Eliminuje toksyny z dróg moczowych, pęcherza moczowego i nerek oraz pomaga usunąć nadmiar wody i soli. Jest źródłem magnezu, manganu, potasu, wapnia i żelaza.
Smak: Nuta korzenna – przy dłuższym parzeniu nadal przyjemna nuta bez goryczki.
Wydajność: Można ją parzyć 3 razy bez utraty smaku i właściwości, w zależności od ilości suszu. Proponujemy min. ilość: 1 łyżeczkę herbaty zalej 150 – 200ml wody w temperaturze 85° C. Zaparzaj 3-5min. Polecamy użyć zaparzacza do herbaty lub papierowego filtra.
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Powyższe opisy mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie stanowią porady medycznej.
Nie zaleca się stosowania w trakcie ciąży oraz karmienia piersią. Nie stosować przez osoby uczulone na którykolwiek ze składników mieszanki.